Ambassadeur: Jorrit Bergsma

Ambassadeur

Als echte Boarnster altijd op het water

Jorrit Bergsma: “Als geboren en getogen Boarnster speelde water van kinds af aan een belangrijke rol. Sterker nog: ik ben zelfs óp het water geboren. In de woonboot van mijn ouders. Die ligt prachtig aan het begin van het dorp, precies waar de Gondelvaart altijd begint. Langs De Boarn is het overal prachtig om te kijken, maar om vanaf die stek de gondels zo het dorp in te zien varen blijft bijzonder. Nog altijd is het onze vaste plek om samen met vrienden en familie te kijken. Of ik ook wel op de gondel gestaan heb? Natuurlijk! De eerste keer, ik was een jaar of zes, stond ik op een Surinaamse gondel. Wat spannend was dat!”

Gas erop en gaan

“Als kleine jongen was de Gondelvaart natuurlijk een hele happening. Ook omdat werkelijk iedereen in de buurt betrokken was. En dat is nog steeds zo. Onze buurt Westein doet van oudsher mee om de prijzen. Dus het moet goed. Onze gondel wordt altijd gebouwd in de schuur van de boerderij van de familie Kleefstra, hier net buiten het dorp. Dat is vooral heel gezellig, maar de laatste dagen is het ook vaak stressen. Komt het wel goed? Wat moet dit worden? Dan is het met z’n allen: gas erop en gaan. En dan kan het soms hoog oplopen, maar het komt goed. Altijd. Het is een hecht samenzijn: samen werken, samen eten. Dat zijn de mooiste dagen.”

Radiospot 72e Gondelvaart

Beluister hier de radiospot van de 72e Gondelvaart Aldeboarn m.m.v. Jorrit Bergsma.

Deze spot is mede mogelijk gemaakt door:
Ark & Reau – Sloopwerken & Asbestverwijdering.

Lampjes aandraaien, vlaggetjes ophangen

“Jammer genoeg mis ik weleens een editie. Vaak omdat ik dan net een trainingskamp heb. Maar als het even kan, dan ben ik erbij! Mijn rol? Toen ik oud genoeg was om mee te helpen, was ik al druk met schaatsen, dus ook veel weg. En als gondelbouwer blink ik ook niet bepaald uit. Want daarvoor is het wel handig dat je wat handig bent! Dus zeiden ze: als jij nou de lampjes aandraait en de vlaggetjes ophangt? Nou, dat doe ik nog steeds, met veel plezier. En sinds een paar jaar helpt mijn vrouw Heather ook mee. Was voor haar natuurlijk compleet nieuw, zoiets heb je niet in de VS. Maar ze vindt het prachtig. We zijn dus niet van de harde kern, maar we vinden het wel erg leuk een handje mee te helpen.”

Jorrit vs Maarten (Mister Heerenveen)

Elk jaar drukker

“De Gondelvaart is iets wat je samen moet beleven, vind ik. Daarom heb ik afgelopen jaren geregeld ploeggenoten, trainers en sponsors uitgenodigd. En een goede vriend van mij komt elk jaar, die is er echt mee besmet. Daarbij weet de familie ons ook te vinden: ik heb het gevoel dat het elk jaar drukker wordt! Maar m’n ouders hebben naast de woonboot ook een skûtsje, dus we kunnen aardig wat gasten kwijt. Een drukte van belang, maar beregezellig. Zo apart: Aldeboarn is het hele jaar door zo’n rustig dorpje en dan één dag per jaar een gekkenhuis. Vaak vertrek ik de dag na de Gondelvaart naar een trainingskamp. Als ik dan na drie weken weer terugkom, is er van die drukte niets meer te zien. Dan slaapt Aldeboarn weer.”

Trotse ambassadeur

“Als Boarnster ben ik gewoon heel trots op dit evenement. Daarom heb ik ook ja gezegd op de vraag of ik ambassadeur wil worden. Want als ik een klein aandeel kan hebben om deze prachtige traditie te promoten, dan doe ik dat graag. Want Aldeboarn zonder Gondelvaart? Ondenkbaar. Juist door de Gondelvaart krijg je een band met de buurt. Mensen komen hun huizen uit, je helpt elkaar. Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat mensen hun buren niet meer kennen. Dat hebben we hier niet. We kennen elkaar. Dat is iets heel moois en dat moeten we koesteren.”

Jorrit Bergsma

Boarnster, Olympisch schaatskampioen, ambassadeur van de Gondelvaart.

Anderen bekeken ook

Menu