Jorrit & Heather Bergsma

Heather Bergsma: Eindelijk tijd

“Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Crazy!”

Dat het percentage (ex)topsporters in Aldeboarn nogal boven het landelijk gemiddelde ligt, mag inmiddels wel bekend zijn. De meeste komen van eigen grond, maar Heather Richardson-Bergsma is een uitzondering. De Amerikaanse schaatster woont inmiddels al een tijdje met haar man Jorrit Bergsma aan de Boorn. Dit jaar heeft ze voor het eerst écht tijd voor de Gondelvaart.

Van Aldeboarn had ze nog nooit gehoord. Ook niet van Fryslân trouwens. Maar Heerenveen, dat is volgens de voormalig wereldkampioene sprint echt een begrip: “Natuurlijk! Thialf wordt wereldwijd gezien als het centrum van het schaatsen. Iedere schaatser weet hoe geweldig het is om voor dat geweldige publiek te schaatsen. Soms schaats je belangrijke wedstrijden voor lege tribunes, maar in Heerenveen zit het altijd vol. It’s legendary.”

Pas na de Spelen van Sotchi maakte Heather kennis met Fryslân en de woonplaats van haar liefde Jorrit. De twee besloten samen te gaan wonen in ‘zijn’ Aldeboarn. Een hele andere wereld dan dat ze gewend was. Ze woonde in de zeven jaar daarvoor namelijk in Salt Lake City, de stad waar in 2002 de Olympische Winterspelen werden georganiseerd. “Toen ik voor het eerst in Aldeboarn was, stelde Jorrit voor een wandeling te maken. Ik maakte me op voor een flinke tocht, maar vijf minuten later zaten we alweer thuis”, lacht ze.

“Maar ik hou ervan hoe rustig het hier is. En je kunt hier fantastisch samen wielrennen. Heel anders dan back home, waar fietsen soms levensgevaarlijk is. We hebben twee favoriete rondjes, eentje richting Tijnje en eentje richting Sneek. Dat samen fietsen staat de laatste tijd trouwens op een laag pitje, omdat we ons eerste kindje verwachten. Het is ook de reden dat ik nu even een break heb van het schaatsen. Daarbij is mijn zwangerschap meteen ook een mooie manier om hier wat meer mensen te leren kennen. Of ik al Fries spreek? Nou, laten we eerst het Nederlands maar eens onder de knie krijgen!”

Uiteraard helpt Jorrit haar daar elke dag mee. En bij integreren in Aldeboarn hoort ook de Gondelvaart, dus nam Jorrit haar mee: “Ik wist niet wat ik moest verwachten. In High Point, waar ik opgroeide, was er jaarlijks een Thanksgiving parade met de schoolband. Ook mooi, maar dat werd niet zoals hier door de gemeenschap zelf georganiseerd. Het was echt een grote verrassing toen ik zag wat er allemaal gebouwd was. Ik weet nog dat ik een Italiaanse boot met een waterval erop zag. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Crazy! Niet alleen hoe het eruit ziet, maar ook vanwege het werk vooraf. Samen met het hele dorp, dat is echt bijzonder.”

Heather kan dit jaar voor het eerst de hele Gondelvaart meemaken. Bij voorgaande edities ging ze op de zaterdag namelijk altijd op trainingskamp: “Als topsporter ben je nu eenmaal veel van huis. Ik kijk ernaar uit dat ik dit jaar voor het eerst echt tijd heb. Beetje helpen waar het kan, lekker over de markt struinen, samen gondels kijken en wat er natuurlijk ook bij hoort: een halve kip eten! Daar hebben jullie zo’n mooi typisch Nederlands woord voor: gezellig!”

Anderen bekeken ook

Menu