Aldeboarn (bron: wikipedia)

Aldeboarn

1450 inwoners verdeeld over 25 buurtverenigingen

Aldeboarn is een fries dorp met een kleine 1450 inwoners en was ooit een eigen gemeente. Het dorp is verdeeld over 25 buurtverenigingen. Van deze buurten doen in de regel 13 tot 15 buurten mee aan de Gondelvaart. De overige buurten doen een volgend jaar mee maar zijn vaak wel weer actief bij andere onderdelen van de feesten. Elke buurt besteedt gemiddeld, en sommigen elk jaar weer, 600 uren aan het bouwen van de Gondels. Het is dan ook niet voor niets dat de sterke dorpscultuur en saamhorigheid in het dorp gunstig afsteken bij het algemene afnemen van leefbaarheid op het platteland.

Elke nieuwe buurtbewoner in Aldeboarn is een potentiële gondelbouwer, koffiezetter, buurtversierder of bestuurslid van het organiserende bestuur. Zo niet dan zijn er altijd nog de andere 25 dorpsverenigingen waar men actief lid van kan worden. Een groter gevoel van welkom kan men niet krijgen!

Anonimiteit is in Aldeboarn dan haast ook niet mogelijk en geen talent blijft onopgemerkt. Zo kennen veel buurten rondom de Gondelvaart hun rituelen. De gezamenlijke buurtmaaltijd op de dag van de Gondelvaart, het plaatsen van een eigen tent waarin gebouwd kan worden, een buurt bouwt zelfs kilometers buiten het dorp en vaart met een barbecue aan boord een week van te voren naar het dorp, men heeft eigen koffiezetploegen, bungalowtenten voor de nazit, etc…

Ligging

Aldeboarn is zeer centraal, maar toch landelijk gelegen, slechts vier kilometer van de A32, de snelweg van Heerenveen naar Leeuwarden. Neem afslag Akkrum/Aldeboarn en volg daarna de N392. Als u vervolgens de eerste afslag neemt rijdt u via de Wjitteringswei het dorp in. Komt u vanaf de A7, Groningen richting Heerenveen, neemt dan de afslag Nijbeets-Beetsterzwaag en ga aan het eind van de afrit linksaf richting Nijbeets. Vanaf dit punt blijft u alsmaar rechtdoor rijden, door Nijbeets heen, langs uitgestrekte weidegronden, tot u tenslotte Aldeboarn rechts van de weg ziet liggen. Mocht u onverwacht toch nog de weg kwijt zijn: onze beroemde Toren is van ver af te zien, zodat u altijd weet waar u heen moet!

Anderen bekeken ook