Interview Evert Fokkema

Het begin van een nieuw verhaal

Evert Fokkema spreekt Boarnsters over 75 jaar Gondelvaart

Een stralende zon, een strakblauwe lucht en spectaculaire vergezichten. Onderaan de oude zeedijk, onder een door de soms genadeloze westenwind gevormde boom, ligt een charmant woonboerderijtje. We zijn in Oudebildtzijl, in het uiterste noorden van Fryslân. Streek waar nog ruimte in overvloed is. Of leegte, het is maar net hoe je het ziet. Je zou kunnen denken dat dit het eind van de wereld is, maar voor de bewoner van deze bijzondere plek begint hier juist een nieuw verhaal.

We zijn op bezoek bij Evert Fokkema: oud-Boarnster en sinds kort verhalenschrijver. Het is inmiddels alweer bijna tien jaar geleden dat Evert vertrok uit Aldeboarn. Na een tussenstop in Leeuwarden besloot hij samen om met zijn vriendin Ingrid een oude woonboerderij aan het Wad te kopen en op te knappen. Een nieuw hoofdstuk, ook professioneel gezien. Evert, gezond gebruind door het buitenleven, op klompen en hond Misty aan zijn voeten: “Nadat ik was gestopt bij Leppehiem, begon het te kriebelen. Ik schrijf graag, Ingrid is fotografe. Na een reis in Nieuw-Zeeland besloten we die twee kwaliteiten samen te voegen. Dus startten we ons bedrijf Pai Ongo, dat ‘het voelde goed’ betekent in het Maori. We geven workshops, doen fotoshoots in opdracht en vertellen verhalen. In woord, maar dus ook in beeld.”

“Boarnsters willen het dorp niet laten zakken. Dat gevoel leeft heel sterk.”

Een van die verhalen heeft alles met Aldeboarn te maken. Evert en Ingrid zijn namelijk door Oranje Nationaal gevraagd een jubileumboek voor de Gondelvaart te maken. De aanleiding? Volgend jaar vindt de 75e editie plaats. Volgens Evert gaat het een hedendaags boek worden: “Met veel foto’s, er moet veel te zien zijn. Het gaat met name om het leven rondom de Gondelvaart, en minder over de vrijdagavond zelf. Wat voor rol speelt dit evenement nou in het dagelijks leven in het dorp? Om daar de vinger op te leggen, hebben we al veel Boarnsters gesproken. Wat de meeste mensen gemeen hebben, is dat ze de morele plicht voelen mee te werken aan de Gondelvaart. Ze willen het dorp niet laten zakken: ‘als we stoppen, verdwijnt de saamhorigheid’. Dat gevoel leeft echt heel sterk. Betrokkenheid is dan ook het centrale thema van het boek. En wat opvalt, is dat iedereen die meewerkt, ontzettend open is. Met prachtige verhalen, groot en klein. Door die te bundelen, hopen we een bijzonder lees- en beeldboek te maken.”

“Na een half uurtje ben ik maar weer gegaan.”

De rijke historie van de Gondelvaart staat natuurlijk garant voor mooie anekdotes. Het meest memorabele moment van Evert zelf? “Mijn tijd als voorzitter was voor mij de allerleukste periode. Om als team, met z’n allen, zo’n evenement op poten te zetten: dat geeft zo’n goed gevoel. En dat terwijl ik ooit als nieuwkomer in het dorp een nogal eigenaardige kennismaking had met de wereld van de Gondelvaart. We kregen een briefje in de bus, er ging gebouwd worden. Dus ik de volgende avond met hamer en accuboor onder de arm erheen. Waren er drie mannen druk aan het werk. Ze keken bijna niet op of om. Na een half uurtje ben ik maar weer gegaan. Thuis vroeg ik me af ik misschien bij de verkeerde buurt was langs gegaan”, lacht hij. ‘Zo heeft iedere buurt z’n eigen rituelen. En het is allemaal goed gekomen hoor, ik was van harte welkom om mee te bouwen. Juist door de Gondelvaart leerde ik in no-time heel veel mensen kennen. Dat zal voor de nieuwkomers van nu trouwens niet anders zijn. Als je meedoet, dan gaat dat vanzelf. Ik denk dat dat de Gondelvaart ook zo bijzonder maakt.”

Op dit moment wordt er nog druk gewerkt aan het jubileumboek. Heeft u zelf nog mooie verhalen? Neem dan contact op met Oranje Nationaal. Het boek wordt volgend jaar uitgegeven.

Anderen bekeken ook

Menu