Juryverslag Gondelvaart 2019

De jury heeft groot respect en bewondering voor hoe Aldeboarn dit jaar de Gondelvaart heeft neergezet. Het dorp zag er prachtig uit, de gondels waren van hoog niveau en het leek dit jaar drukker dan ooit. Vanuit het publiek hoorden wij veel ‘oehs’ en ‘aahs’ van verwondering en er werd volop gelachen. Dit geeft aan dat de gondels het publiek echt geraakt en betoverd hebben met hun verhaal.

Het werd de jury dit jaar niet makkelijk gemaakt. De gondels waren zeer aan elkaar gewaagd. Het niveau was hoog, wat ook uit de punten blijkt. Er is een grote middenmoot vlak onder de top. Het is dat de puntentelling een laatste plek vereist, maar geen van de gondels heeft deze plek verdiend. Het verschil zat in de details. De concepten en de algemene indruk van de gondels waren goed. De jury was vooral te spreken over de variatie in thema’s. We zagen o.a. de actualiteiten, de geschiedenis, komedie, sprookjes en televisie. Een groot compliment voor de originaliteit.

Er is dit jaar door alle buurten veel aandacht besteed aan de beschrijving voor het programmaboekje. Deze teksten maakten ons nog meer nieuwsgierig naar de gondels. We vonden het daarom jammer dat gondel nummer drie is uitgevallen. Op basis van de beschrijving waren we zeer benieuwd naar de uitwerking. Misschien volgend jaar…? In sommige beschrijvingen werd echt goed nagedacht over taal en/of emotie. Dit wil de jury volgend jaar graag bij meer gondels lezen. Probeer het publiek met de beschrijving te prikkelen, geef ze het gevoel: deze gondel wil ik absoluut niet missen.

De uitwerking van het concept was bij de meeste gondels bijzonder sterk. Er is ook dit jaar weer op zeer hoog niveau gebouwd, met veel aandacht voor de details, de afwerking en het esthetische. Hierin zagen we de professionaliteit van de Boarnster gondelbouwers. Er was een prachtige balans tussen vorm- en kleurgebruik. De ene gondel was overdadig en rijk, en de ander juist ingetogen en doeltreffend in ogenschijnlijke eenvoud. De jury heeft dit jaar gelukkig geen technische mankementen gezien. Voor sommige gondels geeft de jury de tip: breek je verhaal niet op in te veel losse stukjes. Probeer uit te gaan van het geheel, en leg daar de nodige accenten in.

Alle spelers verdienen een extra compliment. Zij hebben middels hun spel en dans het publiek meegenomen in het verhaal. Het is bewonderingswaardig hoe goed de spelers in hun rol bleven, hoe lang ze de focus hebben kunnen vasthouden. Daar heeft de jury een groot respect voor. Blijf vooral zoeken naar het theatrale in de uitwerking. Want dat maakt de gondels van Aldeboarn zo uniek.

De jury heeft een geweldige avond gehad en wil alle gondelbouwers en de organisatie daar hartelijk voor bedanken.

Dan nu de uitslag:

13
De timing was heel goed. Een volledig uitzending op één gondel. Heel knap! Ook de compilatie van de geluidjes en de gesprekken zaten goed in elkaar. Al klonk het gesprek tussen de buren wat blikkerig.
De twee scenes waren heel duidelijk al had het wel iets dramatischer gekund. Overdrijven op de gondel mag best: Nog asocialer en nog truttiger!
13e is geworden: De varende rechter van Fredestein met 59,8 punten.

12
Heel stoer en vol trots gedaan! Jullie hebben tien waanzinnig gondels gemaakt en dat zagen we terug! En wat leuk en goed dat jullie de kritische punten van de jury hebben gebruikt. Echt een kijkje achter de schermen van het gondelbouwen. De mensen liepen wel erg door elkaar waardoor het concept niet helemaal duidelijk was. Er gebeurde eigenlijk te veel. Misschien hadden jullie de verschillende personages aan elkaar kunnen verbinden.
Gefeliciteerd!! Tien jaar Femmes Fatale!
12e is geworden: Tien jaar Femmes Fatale van Femmes Fatale met 59,9 punten.

11
We werden echt geprikkeld door de titel. Wat een fantastische literaire vertaling in de titel en een actueel thema. De journalisten en Trump zaten heel goed in hun rol. Knap gedaan. Het verhaal was heel sterk maar had toch iets duidelijker uitgebeeld kunnen worden. De kroeg werd niet door alle juryleden begrepen. Daar en tegen was de muziekkeus heel goed.
11e is geworden: Is dit wier of is dit ferrifelnijs van Tusken wâl en skip met 60 punten.

10
Het verhaal werd gedragen door de personages. En voorafgaand vroegen we ons af: Komt hij naakt op het toneel??? En ja hoor! Prachtig, dat is wat je wilt zien. De kostuums waren supermooi! Het licht was erg goed gedaan vooral bij de meisjes die aan het weven waren. Jammer dat de scene net iets te lang was, waardoor we het verhaal niet helemaal konden zien. Al was het spel wel heel goed! Leuke humor!
10e is geworden: De nije klean fan de keizer van Taco’s Each met 62 punten.

9
Een heel krachtig beeld. Heel verrassend. Het kerkje was heel zweervol belicht. Jullie zijn niet voor heldenverhaal gegaan maar de spelers gingen als helden ten onder. Heel sterk dat je dat durft uit te beelden. Vaak laten de bekende geschiedenisverhalen geen verlies zien. De kleding was heel goed en ook de details van het kerkje waren goed uitgewerkt.
9e is geworden: De fjildslach by Boxum van De Dyk met 62,5 punten.

We hebben een gedeelte 7e plek.

7
Een perfecte opening met al die mooie kleuren. Je had gelijk door dat er een jungle aan kwam. Het decor was consequent met alles van riet, heel mooi! Prachtige al die natuurlijke elementen waarin de dieren waren verstopt. De bewegingen waren heel mooi. Vooral de giraf! De scène was net iets lang maar wel goed nagedacht over het begin en het einde van het verhaal! Dat maakte het kijken naar deze gondel heel fijn!
7e is geworden: Lit de liuw mar lekker koese van Weaze Westein met 63 punten.

7
Deze gondel heeft dus ook 63 punten gekregen van de jury.
Er was veel te zien, te lachen en te denken. Een heel creatief thema. De problemen met de natuur en het verschil van Friezen en Groningers werden prachtig uitgebeeld. Op een luchtige manier werd hele zware thematiek uitgebeeld. De aardgas buizen waren ook erg goed gemaakt. Heel rouw en stoer. De techniek miste een beetje. Daar ligt nog een uitdaging.
7e is geworden: Friesland zonder Groningen van The Little Rascals met 63 punten.

6
De kracht van de massa! Het concept was heel goed. Heel actueel! De schermen waren erg mooi en ook de maanlander was perfect nagemaakt. Heel goed gedaan hoe de verschillende culturen werden uitgebeeld. Complimenten voor de dansers op de gondel! Heel knap om steeds hetzelfde dansje te doen, zonder enige emotie. De muziekkeus was zeer goed.
6e is geworden: Dark side of the moon van Untfangersbuorren met 65,2 punten.

5
Hier werden we heel blij van! Wat een humor. Je zag de verschillende karakters bij de paarden en de ruiters. Complimenten voor de mooie nagemaakte paarden. De afwerking was heel goed, wat een prachtige hooizolder! En de Franse pedante dame met een kinky knipoog, wat deed ze het goed! De muziek was voorspelbaar, maar daardoor wel heel mooi en humoristisch.
5e is geworden: Grand Prix of Grand Nix van De Braksdyk met 65,7 punten.

4
Minimalistisch en dan toch heel uitbundig. Een simpel-ogend en doeltreffend concept. Het nam ons visueel in beslag. De vormgeving was echt de kracht. Zwarte boom, witte boom, zomer/winter en een rendier als paard. Heel gedurfd om de kerst uit te beelden in het zwart/wit en dan toch het traditionele kerstnummer, super!
4e is geworden: Kerstfeest in de zomer van It Lege Midden met 67 punten.

3
Adembenemend! Heel exotisch! Dit was geen actueel, voor de hand liggend of lokaal thema en dat vinden wij heel stoer! Heel minimalistisch maar zo goed en strak! De dames dansten heel goed. De muziek was fantastisch! De geschiedenis werd verteld door muziek en dans en dat is heel knap gedaan. Jarenlang geschiedenis op één gondel. We maakten doeltreffend een reis door tijd.
3e is geworden: Latijns-Amerkaanse dans en muziek van Rûnom Boksleat met 68,5 punten.

2
De techniek was echt een hoogstandje op deze gondel. Techniek met een echt verhaal. Heel indrukwekkend. Er was een duidelijk begin en einde op deze gondel en dat vinden wij fijn! Het contact met het publiek was ook heel goed. Prachtige kleurkeuzes! De aardetinten waren goed in tegenstelling met de kleuren van de vloeistoffen. Goud op de gondel, maar helaas net geen gouden plek.

2e is geworden: De Alchemist van Mei inaor ien met 68,8 punten.

1
Tot in de details perfect. Een perfect begin van de gondel. Zitten we in het maanlicht te kijken? Het leek gewichtloos door het mooie licht. We zakten als jury in een nachtmerrie. De gondel was heel overzichtelijk maar overal gebeurde iets anders. Wauw, die karakters. Alles klopt! De personages waren zo goed bedacht en nagespeeld! Oom Fester leek rechtstreeks uit de film te komen en wat zong de mevrouw geweldig! Het verschil in hoogtes doet het heel goed. Heel indrukweekend. Grote complimenten voor deze gondel!
1e is geworden: Creepy, kooky en spooky van Eastein met 70,1 punten.

Anderen bekeken ook

Menu