vlnr: Johannes Nijdam, Rona Dieters, Allijan Jager-de Kam, Coen Egberink, Sander v/d Velde, Steffen Elgersma, Linda Dijkstra, Sandra Riedstra. Op deze foto ontbreken Henk Volbeda, Ingrid Riemersma en Lies Oostwoud.

Op eigen kracht

U kent de beelden vast. Een bomvol Leeuwarder Gouverneursplein, een jaar of vijf geleden. Grote spanning hangt in de lucht, want over een paar seconden wordt bekend gemaakt welke stad zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. En dan: een explosie van gejuich, knuffels en tranen wanneer de Friese hoofdstad zich winnaar mag noemen.

Het centrale thema? Iepen Mienskip, open gemeenschap. Dát heeft de doorslag gegeven. We zijn nu vijf jaar verder. En nog steeds is niet iedereen het erover eens: wat is dat nou, die Iepen Mienskip? Natuurlijk, in Fryslân barst het dit jaar van de prachtige initiatieven. Gedragen door Friezen die zelf de mouwen hebben opgestroopt. Maar tegelijkertijd is er ook Eleven Fountains, een project waar in elke Elfstedenstad fonteinen geplaatst worden. Ontworpen door kunstenaars van over de hele wereld. En daar is –op z’n zachts gezegd- niet iedereen blij mee.

Hoe het ook kan, bewijzen we hier in Boarn. Niet eenmalig, maar al 73 jaar op rij. De Gondelvaart is misschien wel hét voorbeeld van hoe een mienskip samen tot een spraakmakend evenement komt. Iedereen draagt bij, in een rol die bij hem of haar past. Van jong tot oud. Wat je talenten ook zijn. Samen toewerken naar dat laatste weekend in augustus, dat zorgt voor verbinding. En dat is wat Aldeboarn zo bijzonder maakt. We kennen elkaar. We bouwen en vieren samen, maar we zijn er ook voor elkaar in moeilijke tijden.

De Gondelvaart draagt eraan bij dat we elkaar steeds een beetje beter leren kennen. Want door gewoon samen ergens de schouders onder te zetten kom je vanzelf tot iets moois. Niet voor niets trekken de spectaculaire gondels jaar in jaar uit duizenden bezoekers naar ons mooie dorp. Hiermee is de Gondelvaart gewoon een van de grootste culturele evenementen van Fryslân. Hiervoor hebben wij geen titel nodig. Geen verkiezing, geen subsidie of een centraal thema. Het enige wat we nodig hebben is elkaar.

Graag danken we alle aanpakkers voor hun inzet en we wensen iedereen een onvergetelijk weekend!

Bestuur Gondelvaart Aldeboarn

Anderen bekeken ook

Menu