Verslag 70ᵉ Gondelvaart Aldeboarn 28 augustus 2015

De 70ste Gondelvaart van Aldeboarn is er één die past bij een jubileum! Zelfs de weergoden hebben hun cadeau afgegeven en ons allen een prachtige avond geschonken.

Algemeen

De start was overweldigend met zijn fantastische vuurwerkshow boven de kerktoren, samen met de spectaculaire watershow kwam de jury ogen en te kort en waren onze verwachtingen hooggespannen. Dit jaar 14 prachtige gondels waar veel tijd aandacht aan is besteed en ook Oranje Nationaal heeft in dit jubileumjaar extra aandacht geschonken aan de uitstraling. Zo werden alle gondels gesleept door prachtige oude sleepbootjes. De jury heeft dit erg gewaardeerd. Het gaf een eenheid en rust in het varen en de slepertjes waren een gondelvaart op zich. Zo mooi. Ook het Skûtsje van Grou was dit jaar meer verzorgd dan anders. Een strakke muziekband  met  veel uitstraling die het publiek goed opzweepte. Alhoewel iets meer licht had had het muziekgezelschap nog meer eer gedaan. Mooi het grote spandoek over het dek van de drie Gebroeders met een bedank-tekst voor alle medewerkers  erop , het maakte ook dit plaatje tot een geheel en een goed begin.

De jury heeft het natuurlijk net als andere jaren veel werk gehad om tot een goede puntenverdeling te komen. Dit jaar was het extra lastig omdat de meningen van de verschillende leden erg uitéén liepen. Er is flink met elkaar gediscussieerd om tot overeenstemming en een goede en eerlijke puntenverdeling  te komen. De overeenkomst tussen wat we zagen, de naam van de gondel en de geschreven tekst in de wijze van varen heeft dit jaar bij de beoordeling een extra rol gespeeld.

De nieuwe huisstijl  van markeert  een nieuw tijdperk met een frisse en strakke “look & feel ” zoals de voorzitter dat zo mooi verwoorde. En maakt duidelijk dat de Gondelvaart  en zijn energieke bestuur van plan is om nog heel lang het dit prachtige evenement te organiseren. Gelukkig maar. De organisatie van de gondelvaart heeft in maart de ‘Zilveren Duim’ gewonnen maar wat ons betreft verdienen ze een ‘Gouden Duim’! Gefeliciteerd met de 70ste verjaardag en nu maar op naar de 100.

14. Gondel 3:  Fleurige Fuotsjes – 262 punten

Een gondel met een volgboot en een volg orka. Op de volgboot dappere pinguïns  die veel plezier hadden in het water en regelmatig een flinke duik namen. Bijna een gondel op zich merkte  1 van de juryleden op. De jury vond deze gondel slordig afgewerkt. Ook de keuze voor de muziek was voor de jury  onduidelijk en niet echt passend. Pinguins zijn leuke koddige dieren en hier kun je in combinatie met dito muziek toch prachtige dansjes en bewegingen bij bedenken. Een beter afwerking, meer samenspel en chorografie had de gondel strakker gemaakt en meer uitstraling gegeven. Nu kreeg de jury het er niet ‘koud’ van zoals 1 van de juryleden opmerkte.

13. Gondel 1: Bysundere Fangst – 270 punten

Deze buurt had aan en gondel niet genoeg en had op een aantal plaatsen in het dorp al prachtige voorstellingen van kuilbalen gemaakt. Het dan ook echt een spektakel van muziek, water en licht. Er is veel aandacht besteed aan de kleding, de pruiken en de schmink. Is vast erg warm geweest om dit te dragen. Er gebeurde veel  op de gondel en het roze  orgel was overweldigend, met mooie muziek die volgens ons niet live door de man achter het patrimonium werd gespeeld hoewel dit wel zo leek. Dus goed gedaan. Toch heeft de jury deze gondel een 13e plaats gegeven omdat het geheel rommelig en slordig overkwam en we weinig lijn in het verhaal konden ontdekken. De inktvis was vooral groot en log en wat moest de boom voorop de boot?

12. Gondel 5: 70 jier lyn Boarn…………. – 287 punten

Een keurige gondel, heel strak afgewerkt en tot in de puntjes verzorgt. De jury vond de gondel bijna te keurig, werd daardoor wat saai en steriel er gebeurde niet echt veel en was niet echt verassend. Wanneer je echt de bevrijding had willen vieren, had de jury graag meer plezier en vrolijkheid gezien met sigaretten en chocola uitdelende soldaten, hossende jonge vrouwen.  De titel past goed in het jubileumjaar, maar wij hadden het graag wat spannender gezien. Net als Oranje Nationaal  deze editie heeft gedaan, had deze gondel wel meer uit mogen pakken.

11. Gondel 12: Wolkefolk – 280 punten

De meningen over deze gondel liepen uiteen van leaf, veel fantasie, vrolijk en kleurrijk tot wat moeten we van deze gondel zeggen?  Het was inderdaad een gondel met veel fantasie hoe bedenk je het? Van een zeilboot met een roer van veren tot een opperman met glazen bollen die de elementen aan het bezweren is.  Prachtig de waterstralen, maar waarom moesten de wolkefolkers hier ook nog met hun plastic gietertjes aan meehelpen? We zagen berken met fruit, Oost-Indische kers en een bolchrysant, dus vruchtbaar werd het wel van al dat water. Het geheel oogde wat slordig en het was niet echt een geheel. Het wolkefolk speelde vol overtuiging zijn rol en vooral de roergangster vonden we sterk spelen. Jammer dat de muziek wat zacht was, want dit had misschien nog een extra dimensie toe kunnen voegen.

10. Gondel 9: ’T Libben is krekt in skaakspul jo binne eltse die wer oan set – 284 punten

Een mooie serieuze  titel ,maar de buurt heeft  er gelukkig voor gekozen om een insteek met humor  te nemen. Er was veel interactie tussen de spelers en de schaakstukken waren prachtig in de kleren. Het schaakbord was mooi gemaakt en de keuze voor de twee spelers op hun scheidsrechterstoel  met grappige dialogen en met playbord was goed. Toch misten wij energy in deze gondel, we vonden de muziek niet echt passend ( muziek met meer een opbouw naar een climax had een toegevoegde waarde gehad). We hadden ook graag wat meer verassende effecten gezien of een conflict, dit geeft meer reuring en spanning aan de gondel bv. ruzie tussen de schakende mannen en iemand gooit het hele bord omver. De spelers stonden nu erg op een kluitje en hierdoor kregen de prachtige kostuums niet alle ruimte om gezien te worden.

9. Gondel 13: Pluk van de petteflet – 291 punten

Deze gondel verdient in ieder geval de prijs van het meest enthousiaste spel! Wat een energy en wat hebben de kinderen hun rol goed gespeeld en vastgehouden zelfs met het  grote en lawaaiige orgel  van gondel nummer 1 vlak naast hun bleven ze onverstoorbaar door gaan. Goed opgebouwd, zeker de flat was goed bedacht, mooie tekeningen en vooral van de auto’s  gaan jullie nog veel plezier hebben.  Prachtige kleuren en prima verzorgd. Het was een kindgerichte verzorgde boot met weinig verassingen en niet heel vernieuwend, maar we hebben er absoluut van genoten.

8. Gondel 11: Project X – 298 punten

Prima en actueel thema, met dit thema steek je je nek uit binnen je eigen leeftijdsgroep. Goed uitgebeeld verhaal door een gondel met 3 compartimenten te bouwen. Prima zichtlijnen. Harde nieuwsfeiten, goed gemonteerd en goed verstaanbaar. De vondst om de auto letterlijk in tweeën te delen en zo twee kanten van het verhaal te laten zien was ijzersterk.  De afwerking van de gondel was slordig en van de huiskamer hadden jullie veel meer kunnen maken. Het behang hing van de muur en een scheef dubbelgevouwen tafelkleed met een fruitschaal maakt nog geen gezellige uitstraling van een veilig thuis. In de uitbeelding van de rellen hadden we nog meer actie en misschien wel meer mensen willen zien. Bij het terugvaren misten we de jongedame met de lange blonde haren, was het haar allemaal teveel geworden? Hoe dan complimenten voor de lef om met zo’n onderwerp te komen en de originele elementen in de uitvoering.

7. Gondel 2: Mei man en macht troch waar en wyn… 306 punten

Een eenvoudige, bijna ouderwetse gondel met een heel krachtig beeld. Een aantal juryleden was erg onder de indruk van deze gondel. Een archetypisch beeld en een prima maatvoering , maar ja die opmerkingen krijg je met een architect en een ontwerper in je midden. Prachtige uitbeelding van de tekst in de wijze van varen en dat is waarom de gondelvaart nog steeds bestaat en zo’n bindend element is in het dorp. We snapten niet helemaal de Romeinse strijder en het meisje met de oranje vlag in gewone kleren ernaast. Het paard met zijn voort bewegers en wapperende manen was imponerend. Het knipperend licht ( stroboscoop?) deed afbreuk aan het geheel en we snapten ook niet goed wat de beide vrouwen achter op de gondel met de ventilator en grote zwarte buis uitbeelden. Deze gondel blijft wel hangen en we hopen dat het strijdros een plaats in het Gondelvaartmuseum krijgt!

6. Gondel 6: een draak van een gondel – 310 punten

Toen deze gondel aan kwam varen had de jury voor het eerst een knoop in de maag: spannend! Prima muziek en een mooi verhaal.  Geweldig een draak in de kerk met de kerktoren kapot en schuin ervoor in de bosjes gelegen. De draak was echt eng ,maar we hadden er graag meer beweging in gezien dan hadden we ook beter geloofd in de man die er boven op zat en de draak met een bijl bewerkte. Het verhaal was spannend en we bleven kijken, heel mooi de fiets in de bosjes gekwakt. De omgevallen grafzerken prima en leuk en gaven aan dat het verhaal pas over minstens 20 jaar speelt. Toch hadden we graag een ander tekst dan RIP gezien, dit past niet zo goed bij Boarn. Verder vonden we de gondel een beetje donker en had het effect nog sterker gekund door glasgerinkel, oude koormuziek, omvallende stoelen etc. Hoe dan ook een hele originele gondel.!

5. Gondel 7: Bij ons in de Jordaan – 321 punten

Een echte publieksgondel, hij stond natuurlijk vanmorgen ook niet voor niks met een grote foto in de krant. Wat een succes voor de vrouwen, waar trouwens dit jaar voor het eerst ook mannen aan mee mochten doen zag de jury. Amsterdam en water past goed bij de Boarn. Goed uitgewerkt en afgewerkt,. De westertoren sterk en leuk dat er ook in de huizen actie was. Doet een beroep op de nostalgie van de mensen en meezingen is altijd heerlijk. Het was voor de jury niet helemaal duidelijk in welke tijd dit verhaal speelde, we zagen verschillende kledingstijlen, een ouderwetse groentekraam maar plastic tasjes. Jullie hadden het beeld sterker en levendiger  kunnen maken door meer met typetjes te gaan werken als een Tante leen, de voddeboer, ruziende buurvrouwen etc. De typetjes waren nu te algemeen en te oppervlakkig. Probeer dus naast een mooi plaatje ook duidelijk te maken wat je het publiek wilt vertellen en hoe dit het best kunt doen met de mensen op de gondel.

4. Gondel 8: Queen’s Armada in Kirsty Mitchell’s Wonderland – 336 punten

Betoverend mooi om te zien deze dame in haar jurk van waaiers. Prachtige muziek maar klopt het dat het Frans gezongen werd? Fransen en Engelsen waren in die tijd niet zo’n goede combi…. . Jullie hebben Kirsty Mitchel’s fotomodel  tot in de finesses nagemaakt zag de jury op de website van deze fotografe. Het ijzige spel van de koningin was subliem.  Er straalde kracht en zegevieren uit. Prachtig ook de vondst van de nephanden, anders kun je nooit zo strak blijven staan. Graag hadden we gezien dat de koningin alle bootjes aan leidsels had gehad, dan had ze werkelijk alles bestuurd en in de hand gehouden. Het bos achter de koningen leek dood, had mooier en subtieler uitgelicht kunnen worden. Dit is op de foto’s van Mitchell ook te zien e heeft dan een extra dimensie. Een gondel met veel uitstraling en een kunstzinnig thema.

3. Gondel 14: Kantje Boord – 344 punten

Over deze gondel is de jury unaniem. Verdient de prijs voor de meest verzorgde en best afgewerkte gondel.  De verhoudingen zijn helemaal in orde. Geluid prachtig met de aankomende vliegtuigen , de militair die met verrekijker de lucht afzoekt (je gaat zelf meekijken) en aan het einde de  Nederlandse vlag die wordt gehesen. De stem uit de luidspreken deed ons denken aan Koningin Wilhelmina en we moesten er om glimlachen.  Ook de rookwolken uit de zijkant over het water was helemaal goed. Als minpuntje vinden we het gebrek aan licht, het spel verliep nu in de schemering maar de gondel stond als een en huis en was indrukwekkend in al zijn eenvoud.

2. Gondel 4: De drijvende tuin van Boarn – 362 punten

Over deze gondel was de mening van de jury erg verdeeld. Toch krijgt hij de tweede plaats omdat hij van echt hoog niveau is. Tip top afgewerkt, drie dimensionaal, een  levendig verhaal, met prima personages in bijpassende kleding. Het omhoog pompen van het water was een technisch hoogstandje wat een prachtig effect gaf. Sommige juryleden vonden deze gondel iets te log en te vierkant en konden zich niet goed vinden in de tekst over een drijvende tuin. Het waren misschien meer de tuinen van Babel. Neemt niet weg dat hij opvallend en uniek was in deze 70ste editie en de tweede plaats is dik verdiend.

Gondel 10: It ritme van ’t ljocht, jout it tsjuster fleurigheid – 372 punten

En dan de laatste gondel. Het zal geen geheim meer zijn wie de jury op de eerste plaats heeft gezet. De jury kon er niet omheen met al die lampen in en rond Aldeboarn, was al helemaal positief beïnvloed door deze creatieve versiering. Zijn er nog wel schemerlampen bij de kringloopwinkels in de wijde omgeving? Een eigentijdse gondel. Qua design en ontwerp kunnen de lampen en de ontwerpers zo naar Milaan. Strak in alles, de muziek met een ritmische beat waaraan je wel mee moet doen of je er nu van houdt of niet. Geluid goed, een Deejay die staat te swingen achter de draaitafel. De jury is vooral ook gevallen voor de titel en het thema van de gondel, eigentijdse poëzie. Ritme aan alle kanten, letterlijk en figuurlijk. Punten van feedback zijn, we begrepen niet goed wat de functie van de stoel  voorop de gondel was en  meer beweging op de gondel in de vorm van gestileerd dansende mensen had geen afbreuk gedaan aan het geheel. Hoe dan ook professioneel gedaan en van harte gefeliciteerd!

Anderen bekeken ook

Menu