Wie zijn Ardy en Guus Proot?

Overbodige vraag natuurlijk, wie kent Ardy Proot niet? Toch eens reden om een gesprekje te houden met deze kreatieve denktank, die haar sporen in Aldeboarn duidelijk achterlaat.

Guus houdt meer van muziek maken en lezen en blijft liever wat op de achtergrond.

Ardy en Guus wonen inmiddels al 21 jaar in hun tweede huis aan de Pompmakkerstege tegen de Boarn en dat naar alle tevredenheid , maar dat alleen tijdens weekenden en hun beider vakanties. Hun vaste woonadres is Oss in het verre Brabant. Er moet echter ook gewerkt worden, weliswaar is Guus inmiddels al een drietal jaren met pensioen, maar dit geldt nog niet voor Ardy. Guus was in zijn werkzame leven Jeugd/kinderpsycholoog in het onderwijs en verbonden aan een aantal scholen.

Het gezin Proot heeft 2 kinderen, waarvan de ene in Aldeboarn woont en de andere in Oss en dan is het toch mooi dat je als ouders ook in beide plaatsen woont! Dus Aldeboarn zal zeker niet hun vaste woonplaats gaan worden. Dit is prima zo.

Ardy is al ruim 40 jaar verbonden aan een scholengemeenschap voor VMBO met ruim 1500 leerlingen als docente Handvaardigheid. Dit is niet zo eenvoudig maar zij kan goed met mensen omgaan en dat scheelt. Zij heeft dus van haar hobby haar beroep gemaakt en dat komt goed uit want het andersom heeft ze van haar beroep ook haar hobby gemaakt. Ze werkt nog steeds met plezier. Altijd ziet Ardy mogelijkheden in van alles en nog wat aldus Guus. Nu ze geen bronzen beelden meer maakt, maakt ze beelden met de camera. Begonnen op school maar ook tijdens de restauratie van de kerktoren en nu een vervolg bij de gondelvaart. Dit ook op verzoek van O.N. Contact met mensen is haar lust en haar leven. Je ziet haar ook overal!!!

De afgelopen 21 jaar zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo zag atelier de Zeepbel het licht. Vreemde naam vond ik en desgevraagd even een kleine uitleg: “een zeepbel heeft maar een kort leven en spat dan uit elkaar” aldus Ardy, `maar je blaast meerdere bellen! ” Met andere woorden dan is er weer een nieuw project, vandaar deze naam. Er zijn 4 ” zeepbellen” geweest in leegstaande panden. o.a. bij Bouke en Betty. Heel leuk was o.a. Poppenkast de Knollentuin die samen door Guus ( muziek) en Ardy ( spel en poppen, decor) werd verzorgd. Van heinde en verre kwamen mensen langs met hun kinderen. (kinderfeestjes), ook al omdat ze het belangeloos deden en ze geen kosten hadden aan de locaties in Boarn waar ze zaten. Toen het pand verkocht werd aan On the Job kwam er een einde aan deze periode.

Ook het maken van bronzen beelden heeft ze veel gedaan. Bij Knol in Akkrum staat `de Sprong’` , gemaakt toen het bedrijf naar Akkrum is verhuisd. En wie kent niet het “Project Touw”. Ook de muziek is een vorm van kunst. Heeft u hierin drempelvrees? Ardy zorgt met haar project Plankenkoorts dat u ontdekt dat u meer kunt dan u denkt.

Kunst is een begrip waar Guus een mooie definitie aan mij gaf, maar dit ik toch meer wat meer beperkt heb in het kader van dit korte interview.

Hierbij “ Kunst is de meest individuele expressie van de meest individuele emotie”.

Ardy en Guus we zijn blij met jullie inbreng voor ons dorp.

Anderen bekeken ook

Menu